hu

(nem) HISZEM

2022.06.04

A magyar nyelv csodálatos és még inkább kifejező. Olyannyira, hogy életünket szervesen meghatározza. Teremti. Alkotja. Van egy szakasz az életünkben, amikor erre nem vagyunk még teljes mértékben tudatosak, ám megfigyelhetjük ennek valós mivoltát. Szó szerint. A valós mivoltát nézhetjük meg annak, hogy milyen szavakat használunk milyen érzések kíséretében. (Közben ízlelgessétek, figyeljétek meg ti is!) 

Nagyon ügyesen vannak beépülve olyan kifejezések a nyelvünkbe (nyilván, más nyelvekben is megtalálhatóak), amik pontosan mást tudnak életre hívni, mint amit szeretnénk. Azonban, ahogyan alakult a beszéd, úgy jöttek sorban az úgymond, választékos kifejezések. Nagyon sok van ezekből. Amikor napi szinten elkezdjük megfigyelni, hogy miket használunk belőlük - másolva az előttünk lévő mintákat - rájövünk, hogy miket is teremthetünk ezáltal. 

Most a "nem HISZEM, hogy..." bejáratott mondatkezdést hoztam példának, (ami nem kifejezetten a választékos kategória, ám mégis sokat használt, és fontos a kivetülés szempontjából), hiszen ez önmagában egy olyan alap, és átalakítandó kijelentés, ami minden olyan vágyunk megvalósítását keresztül húzhatja, amit azonban szeretnénk látni, amint létrejön. Ugye milyen sokan használjuk/használtuk? 

Maga a HIT kérdése egészen érdekes a társadalmunkban, kultúránkban, ám ebbe ezúttal nem mélyednék bele. Ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon, hogy számunkra mit jelent ez a szó, fogalom. Jó érzést kelt, avagy valamelyest 'negatív' kicsengése van? Amennyiben az utóbbi, ott olyan gyökérrre utal, amit meg kell vizsgálnunk, hogy a dolgaink más irányt vehessenek. Csupán már ez az egy ilyen kifejezés számos élethelyzetünket tudja blokkolni, s HISZEM-mé való átalakítása 180 fokos fordulatot hozhat az életünkbe.

Miután ezzel készen vagyunk (lehet egyébként mással is kezdeni a sort), jöhet a többi szó, mondat, kifejezés, szólás, mondás! Van belőlük bőven! Egy biztos! Garantáltan életminőség változást hoz, amennyiben beleteszük időnket, energiánkat nyelvezetünk, s ezáltal önmagunk helyére tételébe. Így (ezzel a módszerrel is) haladhatunk abba az irányba, melyben egyre kiteljesedettebb módon élhetjük meg mindennapjainkat. 

Szeretettel kívánok mindenkinek eredményes, élvezetes önmunkát, önvalóban teljesedő életet! 

~Budai Orsi~