hu

HAIKU SZERELEM

HAIKU SZERELEM

A Harmónia, a Kiteljesedés megvalósulása


TEREMTŐ GONDOLATOK A SZÉPSÉGÉRT, HARMÓNIÁÉRT, SZERELEMÉRT, BOLDOGSÁGÉRT, KITELJESEDÉSÉRT AZ ÉLETÜNKBEN. 


A Haiku Szerelem című minikönyv 10x10 cm-es, több, mint 200 haiku formában írt teremtő, pozitív gondolatot tartalmaz témákra bontva, mint a: 

 • S z e r e l e m, a 

 • N é g y  é v s z a k, külön a Tavasz, Nyár, Ősz és Tél, valamint az önfejlődést segítő gondolatok 

 • M e r e n g - ő , és 

 • G y e r m e k - é n főbb témakörökben. 

Pozitív hatással van az önmagunkra való hangolódásban, belső hallásunk, teremtő énünk kibontakozatásában, a szerelem, a társasság magasabb szintre emelésében. Inspirál, motivál, szépérzéket fejleszt, segít letenni a múltbéli berögzüléseket, egyfajta új irányokba való mutatással.

Az adott oldalakon érdemes elidőzni, meditálni, megrezegtetni, ízlelgetni a szavakat, mondatokat, melyek kedvező változást hoznak az életünkbe. A borító leánykám, Fekete Blanka munkája, valamint, az ajánló sorok és a kötés Kincses János szerző kollégám érdeme. 

A kötet, a maga 10x10 cm-es méretével, praktikus megoldás az utazás közbeni olvasgatáshoz is. 

Betekintés a könyv lapjaiba

Könyvbemutató - felolvasás 

Első rész: Szerelem Haikuk

Bevezető gondolatok

Kedves Olvasó!

Öröm számomra, hogy ez a könyv megszületett, amelyben több száz (2019 és 2022 között íródott) haiku versemből válogattam a számomra legkedvesebbeket. Az írások témák szerint kategorizálva találhatóak. Bármelyik csokrot választod is, egyfajta meditációba csöppensz a rövid, 'koncentrált' gondolatok által. Rezgésük kedvező hatással bír, s hiszem, hogy Téged is örömmel tölt, illetve ellazít, miközben egy olyan világba kalauzol, amely a Lélek, a Szellem, a Fensőbb ragyogás otthona.

A könyv gyönyörű borítóját leányom, Fekete Blanka festménye ékesíti, amelyet ehhez a kötethez készített. Hálás köszönetem érte!

Szívből köszönöm továbbá, Kincses János szerző kollégám megtisztelő, ajánló sorait is!

Valamint, köszönöm szépen Neked is, Kedves Olvasó, hogy velem együtt rezegsz ezen lapok által! Pihentető, békés kikapcsolódást, lélekemelő élményeket kívánok!

Szeretettel:

Budai Orsolya ~ Shoya


Ajánló

Különösen megtisztelő és örömet okozó a felkérés, hogy írjak néhány gondolatot Budai Orsolya, kedves költőtársam jelen kötetéhez. A feladat egyben szívet derítő élmény, hiszen miközben figyelmesen olvastam a szebbnél-szebb haikukat, megérintett, elringatott, elbájolt azoknak gondolat- és érzésvilága, emelkedett, szférikus hangulata.

Már az első vers csokor szirmait-színeit-illatát élvezve megfogalmazódott és egyre erősebbé vált bennem egy, talán szokatlan, gondolat társítás; miszerint egy sajátos, klasszikus irodalmi mű és egy, sajnos, már nem kortárs költő-óriás versei jutottak eszembe. Az első egy csodás költemény a sokak által jól ismert Bibliából: az Énekek éneke. A második a bengáli Rabindranath Tagore remek verseinek műfordításai. Ugyanaz a finom, gyöngéd, érzelmes hangnem jellemzi Orsika szerelmes, vagy a természettel kapcsolatos háromsorosait, mint azt az említett művekben meg- és átélhetjük.

Csipke finomságú és lehelet könnyű-áttetsző költői képeket és képzeteket találunk, bájos, érzéki, mégis szemérmes, sejtelmes titok-fátyol mögé rejtett érzelmeket, vágyakat sejtünk egy-egy finoman cizellált kifejezés, megnyilvánulás mélyén.

A szerző együtt él, lélegzik, rezdül az Őt körülvevő emberi és természeti, vagy éppen mesebeli világgal – és magával a Teremtővel.

Szeretettel és különleges szellemi-lelki élmény ígéretével ajánlom közös munkánk 'ízletes' gyümölcsét a Kedves Olvasó örömére!

Kincses János/Thesaurus

Olvasói élmények, ajánlások

Folyamatos feltöltés alatt


Drága Orsika!

Varázslatos kis könyvet kaptam általad, amelyet hálásan köszönök. Amilyen kicsi, mégis hatalmas erő lakozik soraiban.

"Haiku szerelem" a címe, és valóban átérződik minden egyes kis csokorból végtelen szereteted e műfaj iránt.

A szerelem "bársony pillangóként" simogató őszinte, tiszta érzelmétől meghatottan időztem el.

Minden egyes csokor egy "bűbájvarázslat" amelyeket csak "cseppenként" szabad kortyolgatni.

Annyira finoman fejezed ki a lélek rezdüléseit, kinyitva az ajtót előttünk, hogy láthassuk, érezhessük, mi is a természet szépségét.

Ahol "emlékcsendekben" eltávozott szeretteink mosolyognak ránk.

Olyan helyekre jutunk el szavaid által ahol nem a test, és az anyagi világ fontos, sokkal inkább a belső világunk fénye, ragyogása a lényeges.

Mindezt 3 sorban 17 szótagban leírva, amiben mégis minden benne van. Ennél több nem is kell.

Én köszönöm, hogy részese lehettem, olvashattam szívet-lelket érintő, és tanító alkotásaidat.

További sok sikert kívánok Orsika ezen a csodálatos úton.

Kristófné Vidók Margit - Szerző


Amikor kibontottam a borítékot, benne Budai Orsolya költőnő Haiku szerelem c. könyvét tarthattam kezemben. Szinte éreztem a nyíló barackvirág illatát, melyet az illusztrátor, Orsika leánya Fekete Blanka a haikuk világába varázsolt el. A könyv mérete illik a haiku rövid, tömör, de testi-lelki szellemi jólétünkre hatással bíró kis csodákhoz.

Már a bevezető gondolatokat olvasva tudtam, hogy ismét részese lehetek egy különleges szerelemnek, a haiku sokszínűségének, mely magas szintű rezgésvilágba kalauzol a finom lelkületű, érzelem gazdag költőnő által.

Ettől szebben nem is lehetne leírni, mint Kincses János /Thesaurus szavait idézve: " Csipke finomságú és lehelet könnyű-áttetsző költői képeket és képzeteket találunk, bájos, érzéki, mégis szemérmes, sejtelmes titok-fátyol mögé rejtett érzelmeket, vágyakat sejtünk egy-egy finoman cizellált kifejezés, megnyilvánulás mélyén."

Ez a csokor virágba font "HAIKU SZERELEM" egy meditációvá vált nekem.

Ha pihenni szeretnék, kezembe fogom e könyvecskét és beleolvasgatok. Olvasok itt lelket érintő mézédes mámorról, könnyed lebegésről, a természet dallamáról, a tavaszi újjászületésről, a nyár minden szépségéről, az őszi elmúlásról, a jing és jang erejéről, a téli merengésekről, az angyali fényekről, a kisded Jézusról, az örök ragyogásról és még sorolhatnám mennyi, de mennyi kincset rejteget ez az álomba ringató kis könyv.

Szeretném megköszönni a költőnőnek, hogy figyelmembe ajánlotta és magamévá tehetem ezt a sok értéket, szóvirágot, szópalántát, mely az Ő finom lelkéből, emelkedett érzésvilágából, magasabb rezgésszámon lüktető egyéniségéből fakad és nyújt át az olvasónak, mint egy színes élmény csokrot. Köszönöm, hogy itt is találkozhatott lelkünk és ezáltal együtt is érezhetjük a magasabb szintű rezgésvilágot.

Kedves Olvasó, ha olvasod e könyvet nem mindennapi élményben lesz részed és megszereted, Te is a haiku szerelemese leszel!

Tisztelettel, ölelő szeretettel (Tóth János Gyuláné) Deák Éva - SzerzőNem nagyon szoktam ilyen típusú verseket olvasni. Egyszerűen lenyűgöző ez a fajta bölcselet és filozófia. Az olvasása közben, át tudom érezni a gondolatokat, és szinte akár az én lelki világomról is szólhatna. Minden nap más szól a szívemhez (harmónia, fejlődés). A Szerelem Haikuk azt sugallják nekem, hogy a párkapcsolatban fontos az egymás szabadságának és önmagának a tiszteletben tartása; "zajos csendedben/megtalálom önmagam/tisztává mosdom"

A Természet Haikuk, a természet szépségeit írod le. Szinte látom, érzem az évszakok csodáit; "tündérek tánca", "madárdal szimfónia", " szikrát szór a nap/vízcseppek tükrén nyílik/szivárvány varázs", " álmos napsugár/őszi avar illata/erdő elszunnyad", "füstös téli est/otthonok békés csendje/meleg illat száll". Az Elemek Ereje Haikuk mindegyik pozitív löketet ad. Most magamhoz a legközelebb álló a "Jang Fa/ Erős a gyökér/törzsem, lombom égig ér/örök Fejlődés". A Mereng-Ő Haikuk, önmagunk elfogadásának és megvilágosodásunk göröngyös útja tárul elém; "hol fény és árnyék/egymást szelíden ölel/ott lelsz békére", "erős a burok/lélek, szellem otthona/fénylő aurám". A Gyermek-én Haiku, a gyermeki énünk mindig velünk marad. Nem szabad túl komolyan venni az életet. Néha jó gyermeknek lenni önfeledten foglalkozni valamivel. Sokszor jó tisztán és egyszerűen látni a dolgokat, akár egy gyermek,"gyermek énem/kristálytiszta ősforrás/eredő öröm", "mit gyermek érez/becsüld, tápláld örökké,/benne (d) mindig Él".

Összeségében nagyon tetszett a könyv. Tele van remek gondolatokkal.

Szeretettel: Timi

Csehné Juszkó TímeaDrága Orsi!

Nagy öröm volt számomra, amikor újabb könyvedet vehettem a kezembe, hiszen biztos voltam benne, hogy csodálatos verseket olvashatok majd. Ha egyetlen szóval jellemezném, akkor az a Lélekemelő. Olvasva a verseket az évszakok szépsége jelent meg előttem, az eddig szürkének és komornak látott tél, vagy esősnek látott ősz helyett.

Bár mindegyik verset gyönyörűnek találtam, mégis vannak kedvenceim, amelyeket be is jelöltem, hogy újból és újból elolvassam, mert egy szomorúbb napot is örömtelivé varázsolnak.

Szeretettel ölellek,

Kenyeres ReniOrsika kedves!

Néhány mondatban próbálom leírni, (igen csak próbálom), mert ebben a sok sebből végző világban a haiku verseid a béke szigetét jelentik számomra. Valóban terápia a léleknek.

Életre kelnek a sorok, magával ragad a hangulat és visz magával.

Személyesen nem találkoztunk mégis úgy érzem ismerlek a verseid által.

Egy kívül belül szép, kiegyensúlyozott csodálatos nő, anya, feleség mutatkozik meg e kötetben.


Móriczné Hauk JuditÉn is neten találkoztam először Orsikával. Közös verselések, irodalmi felületek alkalmával. De szerencsére hamar sikerült személyesen is találkozunk, hiszen a "maradandóság" városában élünk mindketten, sőt nem is messze egymástól. Mindkettőnknek sok poéta- és lélek társa van, de a személyes ismeretség mégis bensőségesebbé teszi a kapcsolatot. Szerencsém volt megismerni családját, kislányát is. Nagyon megörültem "haikubolondként": a haikuszerelem kötetének. Ez az anya-lánya közös alkotás, kölcsönösség gyümölcse megtetszett, kíváncsivá tett.

Orsikám! Szeretettel gratulálok a csokraidhoz. Minden haikut kétszer kell olvasni: a másodikat azért, hogy áterezzük. Ezt tanultuk Macuo Baso mestertől. Én ezt megtettem. Ízlelgettem, lélektisztító soraidat. Patyolat tiszta hópehely - virágok alakzatai, szirmok balettje, önmagunk tisztelete és a hála, nőiesség ,végtelen báj, kecsesség amilyenek az utánozhatatlan szépségű japán gésák legyezőtánca. A haikuk mellé én éteri tisztaságú halk zenét is hallom. Gyöngysor ez a javából, fehér gyöngysor. Orchideák, liliomok, áttetsző sejtelmes fátylak, szférák zenéje ez a kötet. Többször kell olvasgatni, ízlelgetni. Ezoterikus, spirituális sík mellett az elemi ösztön, a nagybetűs Szerelem, a társ is megjelenik. Hirdetve a harmóniát és a boldogságot. Még egyszer köszönöm, hogy olvashattam. Önbizalomra és hálára is buzdítanak Orsika szavai. Ajánlom Mindannyiótoknak!

Üdv. Edit

Zsatkovics Edit, Szerző


Kedves Orsolya!

Örömmel, izgatottan bontottam a csomagot amelyben három könyv lapult. Mindhárom Budai Orsolya költőnő tollából íródott.

Az első egy mini könyvecske, rózsaszín fedőlapján csodálatos illusztrációval melyet Fekete Blanka, Orsolya lánya szerkesztett. Az ajánlóban Kincses János ígéri, hogy élmény lesz az olvasás. Örömömre így igaz.

Már a címe:" Haiku szerelem" - megérintett. Három sorban olvasva a 17 szótagos haiku verseket, megnyílt előttem a csodák kapuja és egy " fényes út" tárul elém léleksimogató szóvirágokkal. Elvarázsol egy:

" Ragyogó lélek

békés csend oázisa

az Vagy, az Vagyok."

-olvasom a biztató sorokat.

" Cseppenként kortyolgatom" az életörömöt, harmóniát, boldogságot és szépséget kifejező verseid. Mintha " megáll az idő", ébredezne " gyermeki énem", " átölel sok emlék" és " muzsikál a csend", szívet érintő dallamon. Szellemi felfrissülés, öröm olvasni az őszinte, az élethez való pozitív hozzáállást tükröző haiku verseid. A természet szépsége, mély érzelmekkel megírt szóvirág-simogatások , szívhangodban elringatnak, elvarázsolnak.

Meghatódva köszönöm, hogy olvashattam alkotásaid.

Szeretettel, tisztelettel kívánok további sok sikert.

Geng Piroschka, Szerző


Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!